TOWN OF PAWLEYS ISLAND
ZONING BOARD OF APPEALS MINUTES

Town Hall - Conference Room | 323 Myrtle Ave | Pawleys Island SC 29585
6/8/2022 -3:30 PM

PRESENT: Harold Wyatt, Heide Johnson, Matt Ellis, Peter Fawcett, Byron York
ABSENT: None

STAFF PRESENT: Daniel O'Hara (Town Clerk), Woody Durant (Attorney), Kristal Infinger (Georgetown
County Zoning Administrator}, Steven Elliot {Georgetown County Building Official} and LaShawna Armstrong
(Acting Secretary).

I DETERMINATION OF A QUORUM — AGENDA
Temporary Chairman Harold Wyatt called the meeting to order at 3:30.
i, ELECTION OF OFFICERS
A. CHAIRMAN

e Harold Wyatt asked for motion to appoint a new chairman, Matt Ellis motioned to
appoint Harold Wyatt as Chairman, Heide Johnson Seconded, all voted in favor.’

B. VICE-CHAIRMAN

» Harold Wyatt asked for a motion appoint a Vice-Chairman, Matt Ellis motioned to
appoint Heide Johnson as Vice-Chairman, all voted in favor.

. APPROVAL OF MINUTES

A. 12-03-21 MINUTES

¢ Harold Wyatt asked if there were any additions or corrections to be made to the
previous meeting minutes. Chairman Wyatt approved the minutes.

V. NEW BUSINESS

A. A request from Thomas Baez for a variance to Article 5-4: Provisions for flood hazard
reduction, Section 5-4.1 {l): General Standards. This request located at 614 Doyle Avenue in
Pawleys Island. Tax Map Number 42-0174-101-00-00. VAR-3-22-30287

* Chairman Wyatt asked Kristal Infinger to present the request to the board. Kristal
Infinger stated that the applicant is asking a variance in the allowed base flood
elevation for a newly constructed home in an AE flood zone. Kristal continued to say
that the South Carolina Residential Code requires the lowest horizontal structural
member to constructed one (1} foot above the base flood elevation. FEMA requires
the finished floor elevation to meet or exceed the base flood elevation. The newly
constructed home exceeds the Residential Code and FEMA elevation
requirements. The Town of Pawleys Island ordinance requires the construction in
an AE flood zone to conform to the requirements of construction in a VE flood zone.
The ordinance also states that all new construction and substantial
improvement shall be elevated so that the bottom of the lowest supporting
horizontal member, excluding pyions and columns and located no lower than




the lower than the design flood elevation level. Kristal Infinger stated that
Section 5-4.1 {M) (Al new construction and substantial improvements shall be
elevated so that the bottom of the lowest supporting horizontal member
(excluding pilings or columns) is located no lower than the design flood elevation
level, with all space below the lowest supporting member open so as not to
impede the flow of water. Open lattice work, wooden slats installed with at least
40 percent open area, decorative screening or breakaway walls may be
permitted but they must be designed to wash away in the event of abnormal
action and in accordance with section 5-4.1(S): 1.Substantial improvement to
existing structures located in the AE flood zones and in which the lowest floor is
at or above the design flood elevation level, shall not be required to comply with
the lowest supporting member elevation cited above. Contradicts Section 5-4.1
(1) (New construction or substantial improvement of any residential building shall
have the lowest floor elevated to or above the design flood elevation. Should
solid foundation perimeter walls be used to elevate a structure, openings
sufficient to facilitate the unimpeded movements of floodwaters shall be
provided in accordance with the standards of section 5-4.1(K);) The contradiction
is 5-4,1(l) refers to the lowest floor elevated while 5-4.1(M) refers to the lowest
supporting horizontal member. The newly constructed home does not
currently meet the requirements of Section 5-4.1{M). The Town requires the
lowest horizonta! structural member to be constructed three (3) feet above the
base flood elevation. The newly constructed home has an elevation of 16.6 feet,
the Town requires a minimum of 17 feet. Three elevation certificates are
required for the construction. One to start construction, one during
construction and then one at the end before occupancy can be established. The
preconstruction and during construction both qualify FEMA and Town
requirements. But the final elevation certificate showed that the elevation was
lower than the Town's requirements. The surrounding houses are all in
compliance with the Town’s requirements and the newly constructed house
would have to be renovated to meet compliance. Creating a variance of flood
regulations could affect the CRS rating of the Town of Pawleys Island effecting
the reduction of premiums that residents currently receive. Town and County
Staff agree that this is a unique situation and agree to issue a temporary CO to
allow legal occupancy of the home pending the results of the variance hearing.
Peter Fawcett and Hedie Johnson asked a series of questions for clarification
regarding the FEMA regulations. This led to a discussion to distinguish the
difference between the construction requirements in an AE and VE flood zone.
Steven Elliot gave a technical answer to the questions regarding CRS, FEMA
regulations, the process of elevation checks and explanation of how the error
occurred. After the questions were answered regarding the FEMA requirements
Chairman Wyatt asked if there was a direct conflict between sections 5-4.1(1)
and (M). Both ordinances state that for new construction and substantial
improvement when they both require different heights for the elevation of the
building. Byron York asked whether if a variance was granted what would
happen to residents’ flood insurance plans. Steven stated that he was unsure of
how the various agencies might handle the situation. Mayor Brian Henry,




V.

mention that he spoke with a contact for advice from FEMA. The FEMA
representative stated that they were unsure of what would happen. But gave a
suggestion to send the packet to FEMA and have them review to determine
whether there will be a negative impact. Mayor Henry stated that if a decision
was made by FEMA that would have a negative impact on property owners
there would be time for the town to prevent it from happening and appeal.
Steven proceeded to explain various ways to help increase the CRS rating also
that the variance in one house might not have a large affect. He stated that
upon research he found that most houses on the island are below the town
standard. These we all constructed under different requirements that have been
grandfathered into their height and therefore do not affect the score. Steven
stated that he doubts that one variance in this case would not affect the CRS
score as well, He also discovered that Town Hall did not meet the ordinance.
Woody Durant ask if the County would extend the CO depending on the results
from the board if there was a differ to wait to hear more information. Steven
said yes. Thomas Baez's builder stated that there seems to be some confusion in
the ordinances that has created a disconnect between the county and the town.
He continued to explain that the Mr. Baez has been extremely patience and that
the house is not violating FEMA guidelines. He wanted to note that the Town
Hall is not in compliance with the ordinance of the town. Chairman Wyatt then
clarified with Steven about the AE and VE and their connection to the
ordinances. Steven said the town wanted all homes to conform to the VE
requirements which relates to 5-4.1 (M} in which the home does not meet the
standard. Steven said that the home is still in compliance with the FEMA
regulations. Chairman Wyatt asked if anyone had other questions regarding the
topic. Chairman Wyatt asked for a motion to move_into executive session.
Matt Ellis started a motion to_ move into executive session. Peter Fawcett
seconded the motion. All approved.

Chairman Wyatt asked for a motion to step out off executive session. Matt
Ellis started a motion to step out of executive session, Peter Fawcett seconded
the motion. All approved. Chairman Wyatt asked for a motion to approve or
disapprove of the variance to the ordinance. Peter Fawcett motioned to grant

the variance as requested. Heide Johnson seconded. Peter Fawcett stated that
if the board is to issue a variance to the code, then the town will require a letter

from the surveyor expressing that it was not intentional to construct a building
under the requirements. Another request to be included is for the town to settle
the issue of the verbiage of 5-4.1(I) and (M). Due to it being a contradiction and
confusing to the reader. Chairman Wyatt stated that approval of the motion to
allow the variance on the following grounds: The required action needed to fix
the elevation of the building would create an unnecessary hardship. If granted
the variance would not lead to harm to public good or impair the purpose and
intent of zoning regulations for the comprehensive plan provided. Chairman
Wyatt asked for any other discussion. No replies. Chairman called it to a vote to
approve the variance in the ordinance. All voted in favor.

OTHER BUSINESS



A. Discussion- Future Meeting Dates
* Kristal expressed the need to establish reoccurring dates for meetings. She stated that
a quarterly meeting would be sufficient to the number of applications and requests
the town gets. Wednesdays was established as the meeting day every three (3)
months.
Vi. ADJOURNMENT
A. Chairman Wyatt Adjourned the meeting at 4:36pm
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ATTEST DATE

All new construction and substantial improvements shall be elevated so that the bottom of the
lowest supporting horizontal member (excluding pilings or columns) is located no lower than
the design flood elevation level, with all space below the lowest supporting member open so
as not to impede the flow of water. Open lattice work, wooden slats installed with at least 40
percent open area, decorative screening or breakaway walls may be permitted but they must
be designed to wash away in the event of abnormal action and in accordance with section 5-
4.1(5):1.Substantial improvement to existing structures located in the AE flood zones and in
which the lowest floor is at or above the design flood elevation level, shall not be required to
comply with the lowest supporting member elevation cited above.




